Bulart-blog
dear followers n readers..can u clik all this pics :)

himpunan crite hantu....


cerite ini saye tag kepada
Fikri Rahmat..
sebab kamu suke tgk crite hntu,....
haha!!!!
saye dah bace..
just nak kongsi...
copy+paste je..hihi

Cerite pertame

Name member aku nih... Freddie James (of course bukan name sebenar. Mamat ni melayu lagi. Kalu korang terer, cubelah teka name melayu die. Hahahaha). Die ni student MMU Melaka, tp sebabkan rumah die dekat subang, selalu jugaklah Freddie James balik pada hari minggu.

Pada satu hari minggu yg tidak bertuah, Freddie James dan sorang lg member MMU die (aku tak kenal sape), nak kembali ke kampuslah lepas cuti minggu. Atas sebab2 yg tidak dapat dielakkan, diorang terpakse gerak malam. Dalam perjalanan, Freddie James ni amik keputusan nak ikut jalan dalam, dekat Dengkil, dan aku pon tatau apsal die nak ikut jalan dalam.

So, macam biaselah, kalu ikut jalan dalam ni, terpakselah Freddie James ni kasi 100% awareness. Kate jalan pon gelap, sempit, rosak sane sini, bumpy lagi. Sebabkan jalan yg gelap tuh, Freddie James yg tgh memandu terpakselah pasang lampu besar (high beam). Tetibe, tgh syok2 memandu..

Nun dekat depan sane, di hujung pandangan yg disinari dengan lampu besar kereta.. Freddie James ngan kawannye nampak mcm ade seorang pakcik tua tgh nak melintas jalan. Aku tak dapat nak kasi butir2 tepat sejauh manekah pakcik tua tu berada...mungkin dlm 100-200 meter ke hadapan (sbb jalan gelap).

Pakcik tua tuh..sebenarnye takdelah mcm pakcik pon. Lebih menyerupai lembaga. Sbb aku describe pakcik tuh, kerane, lembaga tuh jalan membongkok. Siap ade tongkat lagi. Berbaju putih, tp tak dapat dipastikan rupenye. Lembaga pakcik tua tuh jalan slow jer, sambil membongkok2, mcm org kene henjutan elektrik. Horror tak??!! Drpd kanan, melintas ke kiri.

Kalu ikut logiknya, mmg konfom lah lembaga pakcik tua tuh tak sempat lintas jalan. Tp Freddie James ngan member die tuh dah dpt agak, tuh bukan org. Lgpon diorang dah kasi high beam byk kali, hon lagi, tp buat tatau jer. So diorang pon trus jer, nekad. Kalu mengelak konfom accident.

Elok jer diorang dah dekat ngan lembaga pakcik tua tuh, sedar2 die dah habih melintas. Memang mustahil laa org jalan slow henjut2 camtu leh lintas kejap. Sempat la jugak Freddie James toleh arah kiri die, nak tgk muke..dan...

Dah hilang.

Sape tak cuak. Lepas tu dlm kete 2-2 senyap, drive masuk highway..biler sampai kampus, 2-2 demam. Sampai skang diorang takleh nak describe camne rupe pakcik tuh, dan camne perasaan diorang mase tuh. Bygkan kalu betul manusia, mmg diorang dah langgar mati. Kalu bukan manusia, diorang dah saksikan satu mende yg misteri...

------------------

Citer Kedua..

Haaa..citer ni lagi best. Kene kat member aku yg bername Kewol (nak dekat name sebenar dah). Yg ni lagi best sebab die drive sorang, tgh2 pagi buta kol 3-4 pagi, atas highway lagi.

Ceritenye, Kewol ni nak balik kampung die dekat..Johor. Tak salah aku mase tuh family die sumer dah balik nak menyambut perayaan aper tah. Raye ke cuti sekolah ker aku tak igt. Sebabkan Kewol ni ade keje, die balik lambat sket lah.

Abis jer keje, Kewol ni siap2 lah nak balik Johor. Die kene balik mlm tu jugak sbb pagi esoknya ada aktiviti. So dengan kelam kabut campur letih lagi, packinglah Kewol. Siap2 packing, masuk barang dlm kete, cek kete ok ker tak..sumer setel..jalan.

Tgh2 highway, biler kite dlm keadaan letih, stendedlah mengantuk tuh. Tp, misteri kali nih, selain menyeramkan, juga telah menyelamatkan nyawa Kewol, sbb buatkan mate die jd segar bugar bulat sepanjang jalan selepas terkene.

Kejadian berlaku di highway dekat Pagoh, kilometer..err..sori aku tatau. Tgh2 mamai Kewol drive, tetibe die nampak mcm ade satu kain putih atas jalan. Macam ade org hampar atas highway tuh. Cuak kejap Kewol. Tapi utk menyedapkan perasaan, die pujuk aa diri sendri, alaa, macam2 boleh jadi mende tuh. Manelah tau ade org terjatuh kain tudung ker, aper ker.

Tp biler Kewol makin dekat ngan kain putih tuh, die perasan yg kain putih tu mcm kain kapan. Sebab, drpd jauh mmg nampak mcm kain aje, biler dah dekat, nampak macam ade org kene bungkus. Still, utk menyedapkan perasaan, Kewol buat tatau jer.

Elok jer Kewol dah dekat ngan kain putih misteri tuh, die tak laa bwk kete lalu tengah. Kewol ke tepi sket, konon2 taknak langgar mende tuh. Manelah tau mmg ade org kan. Tetibe..

Kain putih tuh duduk bangun. Macam ade org duduk berlunjur. Macam ade org baru bangun drpd tido. Cuak giler Kewol! Terhuyung hayang jugaklaaa kete die kejap. Tapi malangnye Kewol tak sempat nak tgk muke/kepale mende misteri tuh, sebab ketinggian mende tuh telah dihalang oleh pintu kereta (drpd pandangan dlm kereta).

Tapinye, lepas lalu jer mende tuh, Kewol tgk belakang melalui rear-mirror, die nampak lagi mende misteri tuh tgh duduk berlunjur kat tgh jalan. Oh luper nak cakap, bukan kete Kewol jer atas jalan mase tuh. Ade lagi sebuah kot kat belakang die. Pon terhuyung hayang mengelak drpd langgar mende misteri tuh.

Lepas daripada tuh, mmg segar bugar laa mate Kewol. Sampai jer kampung die, aper aktiviti pon takleh join sebab die demam. Stendedlah..kalu cuak mesti demam...

------------------------

Banyak lagi citer2 seram yg kawan2 aku kene mase tgh drive. Ade satu tuh, dekat traffic light, die toleh belakang ade hantu tgh menyeringai :))) Ade satu lagi lak siap ikut balik ke kampus, kunci kereta, main2 dlm kete lagi. Bykkkk. Aku sendri tak pernah kene...tp mungkin ade sbb lain. Sebab dulu, mase aku duduk kat Shah Alam, rumah aku yg aku tinggal tu pon haunted. Hehehe, aku pernah tinggal dlm rumah berhantu, percayelah. Org lain nampak, kitorang satu famili tak pernah nampak. Cume terase ade je. Itu..aku citer lain kali..

Blergh...seram sejuk lak aku.

Sentap Hati Mak Nak !!

3 SUDI MENGOMEN:

ashycap_moOner said...

sewonok...

Rizwan Bin Mat Nawi said...

owg dok seram...
yg hnag dok sewonok ape kes!!!!!

Ainur Najla Tajuddin said...

hahahah..
besh2...